PŘEDNÁŠKA O VENDÉE GLOBE - POSLEDNÍ VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

Co vše na vás čeká?
Přednášku organizuje Sailing-Club ve spolupráci s Lodními novinami 7. prosince 2016 od 18.00

Hotel Globus, Praha 4, Gregorova 2115/10, 140 00 Praha 11
 

Poplatek za přednášku: 500,- Kč, počet míst 20

Čeká na vás i vánoční dárek!!

ZÁJEMCI ozvěte se na info@sailing-club.cz
Máme pro vás připraveno něco z dramatické historie nejtěžšího závodu. Neobešla se bez zranění, překlopených lodí v Jižním oceánu, bez zlomených stěžňů. Bez jachet, které dokázaly dojet do cíle bez kýlu, ale ani bez tragických nehod.
 

Sólo a nonstop kolem světa – nejtvrdší závod na světě


Vendée Globe
6. listopadu odstartoval osmý ročník Vendée Globe. Je to sólový a nonstop závod kolem světa. Bez asistence, bez pomoci, bez možnosti zastavit. Největší dobrodružství na naší planetě. Jen 74 jachtařů dokázalo tento závod dokončit! Pro srovnání na Mount Everest vyleze každý rok 500 horolezců. Jen Michel Desjoyeaux dokázal v historii závodu zvítězit dvakrát.
 

Osmdesát a více dnů na moři. O samotě. Souboj se soupeři, s oceánem, s bezvětřím i bouřemi, s technickým stavem lodi, se smůlou i štěstím. Podíváme se na historii závodu, který startuje jednou za čtyři roky. Na příběhy vítězství a proher. Na chvíle, kdy závodníci bojovali o život v převržených lodích, kdy se nechtěli vzdát ani tehdy, když nevydržel stěžeň nebo kýl lodi. 
Podíváme se, jak se v průběhu závodu řeší vážná zranění, jak obtížná je evakuace uprostřed oceánu, jak je možné opravit zlomený stěžeň v zátoce opuštěného ostrůvku u Nového Zélandu a dojet s nouzovou takeláží až do cíle. 

 

Řekneme si, jakých chyb se dopustili tvůrci pravidel a jak v jejich důsledku závodníci bojovali s loděmi, které nebyly bezpečné. 
Rozebereme si, jaká je situace na moři během právě probíhajícího ročníku, jací jsou favorité na vítězství. Prohlédneme si nejmodernějšími technologiemi nabité lodě třídy IMOCA. Vysvětlíme si, jak pracují foily, jaká je jejich cena, proč jsou lodě s foily tak rychlé a jaká je šance, že dojedou do cíle.

 

Jako bonus přijde na závěr exkurze mezi velké trimarany, na kterých se jezdí rekordy kolem světa nazvané Jules Verne Trophy.
 

Daniel Vodička - šéfredaktor serveru www.lodninoviny.cz